Blockchain, Kriptovaluták

Kriptoszökevény

Kriptoszökevény

Mi lesz a kriptovalutákkal egy válságban?

2018. február 17. - Kriptoszövekény

Többször olvastam olyat, hogy a Bitcoint egyesek az új aranynak látják, vagyis egy olyan eszköznek, ami értékálló, és akár egy válságban fel is értékelődhet. Érdekes kérdés, hogy mi fog történni a kriptovalutákkal, ha jön egy válság. Na nem egy olyan "kisebb döccenő", mint amibe most futottunk bele (és amit már a piac le is dolgozott), hanem egy tényleg komolyabb tőkepiaci válság (minimum 20-30%-os részvény árfolyam csökkenés), és esetleg megspékelve egy kis reálgazdasági visszaeséssel is. Az eszmefuttatásomban (csak, hogy a lényeget lássuk) élek némi egyszerűsítéssel. Ez az elemzés az USD/BTC árfolyamra fog szólni, vagyis 2 egyszerűsítéssel élünk:

crisis.jpg 

  • tekintsük az USD/BTC árfolyamot egy olyan indikációnak, ami a teljes kriptovaluta kapitalizációra vonatkozik (jelenleg 35%-a a teljes kriptovaluta kapitalizációban a Bitcoin aránya), a többi árfolyammal ne foglalkozzunk
  • ne vegyük számításba azt, hogy az USD is volatilis a többi devizával szemben és ne nézzünk mondjuk egy HUF/BTC vagy pláne ne egy RUB/BTC árfolyamot

 

Azért az USD-t választottam, mert továbbra is ez a legfontosabb keresztárfolyam és ne bonyolítsuk a modellt.

 

Tegyük fel bekövetkezik egy olyan tőkepiaci válság, amit fent leírtam.

Szerintem 3 potenciális forgatókönyv van ebben az esetben:

  1. A Bitcoin egy “menekülő deviza” lesz, vagyis felmegy az árfolyama drasztikusan a dollárral szemben
  2. Az USD/Bitcoin árfolyam stabil marad (mondjuk maximum 10%-on belüli változás)
  3. Befektetési termékként működik, vagyis a részvény  árfolyamokkal együtt mozog (esetleg lehet emerging devizákhoz is hasonlítani), csak nagyobb volatilitással

 

Mivel semmilyen történelmi tapasztalat nincs (hiszen a Bitcoin a legutóbbi összeomlás után, annak hatására indult) arra, hogy miként viselkedik a Bitcoin egy ilyen helyzetben, minden szcenárió gyakorlatilag spekuláció.

btc_usd.png

Az 1. eset, véleményem szerint akkor következhet be, ha a Bitcoin iránt valami olyan fokú bizalom épül ki, mint ami az évezredek alatt az arany iránt alakult ki, vagy abban az esetben, ha a dollár és az amerikai pénzügyi rendszer olyan szinten bizalmat veszít, ami ide terhelheti a menekülő befektetőket. A bizalom kiépülése akkor lenne lehetséges, ha nagyon stabil gazdasági alapok lennének a teljes kripto ökoszisztéma mögött, olyan BTC alapú befektetési termékekkel, amik garantálnák az értékét. Az utóbbi (az amerikai pénzügyi rendszer bizalmi válsága) esetében sem egyértelmű, hogy kriptovaluták irányába indulna a mozgás, simán lehet, hogy stabilan maradó pénzügyi rendszerrel rendelkező gazdaságok devizái erősödnek meg a dollárral szemben (pl. szokásosan Svájc). Talán egy olyan pénzügyi válság, ami a globális pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat kérdőjelezi meg, járhat ilyen hatással. Ezek az esetek természetesen nem kizárhatók, de én nem tartom őket valószínűnek. 

 

A 2. eset, ha a Bitcoin kevéssé lenne terhelt a spekuláció hatásaitól, hanem egy működő ökoszisztéma alap pénze lenne, ez egy teljesen valódi lehetőség lenne. Azért, mert reálgazdasági válság van, miért kellene egy másik területnek jobban gyengülnie, hiszen továbbra is aki szeretne fizetéseket lebonyolítani kripto technológiával, annak szüksége van arra, hogy Bitcoint vegyen, így a kereslet a kriptovaluta után a nagyjából a szokásos mértékben marad fenn. Teljes mértékben ezt az esetet sem zárnám ki, de az a helyzet, hogy egyenlőre a kripto technológiával kevés valódi ügyletet bonyolítanak, így (bár a technológia elterjedése miatt szerintem ez lenne a leginkább kívánatos) ezt az esetet sem tartom valószínűnek.

 

A 3. forgatókönyv esete akkor valószínű, ha a már a világgazdaság által többször átélt tőkepiaci válság most is a bevett forgatókönyvek szerint zajlana. Vagyis, ahogy elkezd csökkeni a pénzmennyiség (a jegybankok közben kamatokat emelnek) és egyre fogy a spekulatív tőke, ez egyre inkább a biztonságos eszközök irányába terelné a befektetőket. Mivel a Bitcoin szerintem egyáltalán nem tekinthető biztonságos befektetésnek, így a spekulatív tőke innen is oda fog áramlani, ahol sokkal nagyobb biztonságban érzik a tőketulajdonosok (főleg állampapírok). A CoinTelegraphon nemrég jelent meg egy cikk, ami részletesen elemzi, hogy mekkora a korreláció a kriptovaluták és az S&P 500 index árfolyam mozgása között. Arra jutottak, hogy gyenge korreláció van a két árfolyam között, viszont erősebb negatív korreláció (vagyis ellentétesen mozog) a volatilitást mérő VIX indexszel. Vagyis, ha nő a volatilitás, drasztikusan csökkennek az árfolyamok. Természetesen egy válsághelyzetben, mikor a pánik a nagy úr, minden szabály felülíródik, de egy ilyen esetben a volatilitás drasztikusan növekszik, vagyis az árfolyamoknak elvileg drasztikusan csökkenniük kéne. Ha ezek a tényezőket figyelembe vesszük ez forgatókönyv a legvalószínűbb.

 

Kérdés persze, hogy jön-e ilyen válság? És ha igen mikor….

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptoszokeveny.blog.hu/api/trackback/id/tr3913578763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whoamiohmy 2018.02.18. 19:05:41

Nos...

"Előjátékként" annyit, hogy nagyon érdekel a nagy kockázatú, volatilis befektetések világa, ennek megfelelően a cryptok piacán is jelen vagyok, nem is kevés pénzzel, mint Altcoinokban, mind a nagyobb coinokban, de az ICO-kban is szeretnék megmártózni 1-2 hónapon belül.

DE...

Szerintem a Bitcoin-nak reszeltek. Az elmúlt pár évben bizonyította, hogy minden létező szempontból rosszabb, mint bármilyen más dolog, amit manapság pénzként szoktak használni. Pénzt akarsz küldeni Bitcoin-nal? 7-8% költség alatt nem úszod meg (összehasonlításképpen most a váltás plusz utalás bármilyen két devizanem között Transferwise-zal 0,35%). Értéket akarsz benne tárolni? Annyira volatilis, hogy a pénzed a negyedét vagy a tízszeresét is érheti 1-2 hónapon belül. Befektetni szeretnél Bitcoin-ba? Nos, az idei, több, mint HETVEN százalékos esés bizonyította, hogy rettentően volatilis dologról van szó. Fizetni szeretnél vele? Nos, bár megjelentek itt-ott pozitív, biztató jelek (ATM-ek, itt-ott adót is lehet vele fizetni, illetve már talán egy pizzát is kifizethetsz vele), pont a már sokat emlegetett volatilitás szinte teljesen ellehetetleníti, hogy a BTC-vel nagy volumenben fizetni lehessen.

Nekem a következő a meglátásom: 2018 a Bitcointól való elszakadás éve lesz a cryptok piacán. Mert a tokenizált blockchain technológiának véleményem szerint hatalmas jövője van, szerintem a cryptok piaca még idén átlépi a bűvös 1000 milliárd dolláros piaci kapitalizációs szintet, de 2-3 vagy akár 5000 milliárd dolláros piaci kapitalizáció sem lehetetlen akár 1-2 éven belül. Ennek megfelelően én arra spekulálok (bár pénzem most nagyon kevés van közvetlenül Bitcoinhoz kötve), hogy a BTC mind piaci kapitalizációban mind pedig dominanciában hatalmas veszteségekkel fogja zárni 2018-at. Szerintem a dominanciája egyszámjegyű százalékra süllyed 2018 végére, a piaci kapitalizációt én olyan 20-30 milliárd dollár közé saccolnám szintén az év végére. Persze mindez spekuláció.

Felmerül a kérdés: mire jó a BTC? Mert pénznek csapnivaló. Nos, jelen pillanatban egyetlen dologra jó: ez kvázi a "beugró" valuta a kriptók világába. Ha most bármilyen altcoint vagy ICO-t akarsz venni, az esetek többségében először egy harmadik féltől BTC-t kell vegyél, majd ezt egy tőzsdére utalva elkezdhetsz altcoinokat adni-venni. Ennyi. Igen ám, de itt se túl biztató a jövő, mert kőkeményen jönnek a kihívók. Az Ethereum, amellett, hogy a legtöbb váltó ma már Ethert is vált BTC mellett, még Turing-teljes is, így sokkal több mindent lehet vele csinálni, és a legújabb altcoinok már Ether blockchainre alapulnak, nem BTC-re. Az Ethereum, mint "híd" a hagyományos pénzvilág és a kriptotőzsdék között szerintem ki fogja szorítani a BTC-t, de persze az ETH-nak is megvannak a maga limitjei (szerintem 200-300 milliárd dollár közötti paici kapitalizációnál az se fogja többre vinni).

Meglátjuk mit hoz a jövő. Mindenesetre egy kiadós pénzügyi válság esetén a BTC a LEGUTOLSÓ, amibe pénzt tennék, mert egy ilyen volatilitású eszköz irgalmatlanul kockázatos. Márpedig pont a kockázat az, amit mindenki kerülni akar, amikor beüt a válság.

Kriptoszövekény 2018.02.18. 21:13:18

@whoamiohmy:

Azzal kapcsolatban, hogy a BTC-nek reszeltek-e eléggé megoszlanak a vélemények. Számos olyan fejlesztést hajtanak végre, amik az általad leírt problémákat (elvileg) megoldják, de én sem vagyok egészen biztos benne, hogy ezek valóban segítenek, így még igazad is lehet. Ebben önmagában nem foglalnék állást. Lehet Netscape lesz a BTC (a maga területén úttörő, majd a jobbak leváltják), de tényleg lehet, hogy egy olyan alap deviza marad, amihez mérik a tokenek értékét...

2018-as kapitalizációval kapcsolatban: ha válság jön, akkor nem nagyon lesz annyi pénz, hogy a teljes crypto piac kapitalizációja ennyit növekedjen, de ha esetleg folytatódna idén a bika piac (amire én személy szerint kis esélyt látok), akkor lehet igazad. Hosszú távon egyet tudok érteni Veled a kapitalizáció drasztikus növekedését illetően...
süti beállítások módosítása