Blockchain, Kriptovaluták

Kriptoszökevény

Kriptoszökevény

Bankok és a blokklánc

Megállíthatatlanul terjednek különféle blokklánc technológiák. Mi fog történni a bankokkal ennek hatására?

2018. február 26. - Kriptoszövekény
Nem egy egyszerű kérdés ez! A bankok is keresik az útjukat, hiszen szorongatják őket a Fintech cégek, nyitniuk kell a PSD2 miatt és bejött még a blockchain, mint új technológia, ami a korábban nekik extraprofitot jelentő tranzakciók piacát is várhatóan kannibalizálni fogja. Változik a világ, tetten érhető az igény ennek az iparágnak is a megújulására. Hasonló a helyzet, mint az olajcégeknél, ahol fel kell készülni arra a világra, ahol egyre kevesebb autó megy kőolaj származékkal.
bank-gray-hi.png
Jelenleg a bankok klasszikus mammutok, drága és rugalmatlan informatikai rendszerekkel, amik ráadásul nagyon sokba is kerülnek. Egy-egy innováció, vagy új szolgáltatás előkészítése roppant időigényes és drága, ezért ezek a hagyományos intézmények lassan reagálnak a változásokra, a piaci trendekre. A legtöbb bank érzi, hogy itt valami drasztikus változás lesz. Ezért igyekeznek sok módon reagálni erre. Fintech cégeket vásárolnak fel, a Ripple-t használják átutalásra, keresik, hogy ők miként profitálhatnának a Blockchainből és az egyéb technológiai újdonságokból, stb.
Nézzük meg mik a bankok erősségei:
  • Évszázados történelmük során olyan intézményekké lettek, amikben bíznak az emberek. Noha néhány válság és bankcsőd meg tudja tépázni a tekintélyüket, de alapvetően (a szoros felügyeletük és a különböző védelmi intézkedések miatt is) mégis bennük van a legnagyobb bizalom, ha pénzügyekről esik szó.
  • A pénzintézetek óriási elérési csatornával rendelkeznek a hagyományos csatornák esetében. Noha az Internet egyre gyorsabban fejlődő értékesítési csatorna az ő esetükben is, nem szabad eltekinteni attól, hogy nekik van olyan fiók és/vagy ügynök hálózatuk, amivel gyorsan és hatékonyan lehet nagy mennyiségben pénzügyi szolgáltatásokat értékesíteni az Internetet nem aktívan használóknak is.
  • Bármennyire is afelé haladunk, hogy a készpénz jelentősége csökken, a jó öreg bankók és érmék velünk fognak maradni jó darabig. Ezeknek a megcsontosodott mammutoknak pedig alapvető szerepük van logisztikai szempontból ezen a területen.
Ezek alapján jó stratégia lehet, ha:
 
  • Specializálódnak egy-egy érdekes területre. Ez megfelelő lehet olyan pénzintézeteknek, akiknek nem stratégiájuk, hogy minden területen és minden piaci szegmensben nagy szereplők legyenek. Jó ötlet lehet pl. kimondottan egy ügyfélkörre (pl. nagyvállalati ügyfelekre) szakosodni, vagy néhány szolgáltatás specialistájává válni.
  • Felhasználva a hátterüket kvázi pénzügyi “szupermarketként” tudnak működni. Mivel jó piaci elérésük van, de ők lassan reagálnak a piaci igényekre, nem biztos, hogy minden szolgáltatást nekik kell kifejleszteniük, jó megközelítés lehet más szolgáltatók kínálatát eladni. Ilyenek már ma is működnek (pl. SAXO Trader platformját sok brókercég saját márkanév alatt adja).
  • Néhány légitársaság példáját követve akár több brandet is létrehozhatnak. Maradhatnak egyfelől hagyományos bank, ami közvetíti azokat a szolgáltatásokat, ami az ügyfelek legnagyobb részére a hagyományos banki világot jelenti, eközben pedig elkezdenek újabb “fapados” brandet is építeni, vagyis rugalmasan, költség hatékonyan reagálni a piaci igényekre. Erre is vannak már kezdeményezések
Azt nem tudjuk, hogy melyik pénzintézet mit tesz, de egészen biztosan érdekes időszaknak nézünk elébe ezen a területen is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptoszokeveny.blog.hu/api/trackback/id/tr1913699472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása