Blockchain, Kriptovaluták

Kriptoszökevény

Kriptoszökevény

Egy Paksnyi energiát fogyaszt a Bitcoin bányászat

Elképesztő energiát használunk fel most a Bitcoin bányászásra és ez pazarlás!

2018. március 04. - Kriptoszövekény
Eléggé szörnyű belegondolni, hogy miközben a világ minél inkább arra megy, hogy takarékoskodjon az energiával, eközben csak arra, hogy a Bitcoin tranzakciók lebonyolódjanak (vagyis gyakorlatilag bányásszunk) elmegy kb. egy 4 blokkos atomerőmű termelése. Ahogy a Bitcoin ára emelkedik (emelkedett…), egyre nagyobb a verseny  a bányászatban elnyerhető coinokért, így egyre többen bányásznak, akár egyre nagyobb befektetés (ide értve az energiát is) árán. És ez csak a Bitcoin! A többi altcoinról ebben az esetben nem beszélünk!
paksi_atomeromu.jpg
A becslések szerint csak a Bitcoin bányászata 1 és 4 gigawatt (óránként) közötti energiát emészt fel, a napszaktól függően.. Paks kapacitása kb. 2 gigawatt. Szóval nem tévedünk nagyot, ha úgy gondoljuk, hogy a kettő összevethető mennyiség.
Valljuk be, ez pazarlás! Pazarlás az emberiség rendelkezésére álló erőforrásokkal, hiszen ezt az energiát annyi minden másra is lehetne fordítani! Itt gyakorlatilag az történik, hogy pénzt küldenek egymásnak emberek. És manapság jellemzően spekulációs célból, a reálgazdaságra egyenlőre a visszahatása minimális. Nyilván, mikor a Bitcoin koncepcióját Satoshi Nakamoto megalkotta nem számolt ezzel a tényezővel, de mégis bele volt kódolva a rendszerbe, hogy ha áremelkedés van, akkor az energia felhasználás is növekszik. 
Ez nyilván nem fenntartható! Szerencsére számos technológiai újítást kezdeményezett és tesztel a közösség, hogy ezen segítsen! Azt gondolom túl fog ezen lendülni a kripto közösség!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptoszokeveny.blog.hu/api/trackback/id/tr9513715564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paprikajancsi007 2018.03.05. 10:48:37

Ez a blogbejegyzes is feleslegesen fogyasztotta az aramot.

Alick 2018.03.05. 11:08:52

Nyilván a relatíve keveset fogyasztó célhardvereknek kell előtérbe kerülniük.

JFK-alapítótag 2018.03.05. 11:25:43

Légyszi egy elemzést a fiatvaluták áramfelhasználásáról összehasonlítva a kriptovalutákkal, nem ártana egy facebook vagy google méretű céget is belevenni.
Ha nemcsak a hangulatkeltés a célod akkor megteszed.

nniicckk 2018.03.05. 12:13:21

@JFK-alapítótag: Elemzes nelkul is nyilvanvalo, hogy vilag a legeszelosebb legertelmetlenebb pazarlasa, AZONNAL BEKENE TILTANI AZ EGESZET.
Azert fogyasztnak 10 ezerszer tobbet a szuksegesnel, mert a bitcoingepek egymassal versengenek, nem egyutt mukodnek. Vannak a tranzakciok, aminek a leadminisztralasaert penzt adnak, ez a bevetel ebbol elnek. DE CSAK AZ KAP PENZT AKI ELSONEK VEGEZ. Tehat egy bejovo feldatra egyszerre raugrik 10 ezer brutalis szuperszamitogep, mind a 10 ezer vegrehajtja UGYANAZT a feladatot, de csak a leggyorsabb kap penzt, a tobbi 9999 feleslegesen dolgozott, es hasznalta a gigawattokat.
Ezert kell tobbszaz millio videokartyabol epitett sok ezer szamitogep a rendszer mukodtetesehez. Mas kulonben eleg lenne 1 darab eros szamitogep a tranzakciok lekezelesehez.

nniicckk 2018.03.05. 12:18:24

Elmeletileg hamis tranzakciok ezreivel tul lehetne terhelni, meg lehetne benitani a rendszert, mert akkor nem jutna ido a valodik lekezelesere es osszeomlana az egesz halozat. Remelhetoleg hamarossan bekovetkezik.

Kriptoszövekény 2018.03.05. 12:25:27

@JFK-alapítótag: a fiat devizák kezelése is nyilván sok energiát emészt fel, de az működteti a teljes világgazdaságot, a kriptovalutáknak pedig ebben (jelenleg még) marginális szerepük van. A cél nem a hangulatkeltés, de ami most megy az nyilvánvaló pazarlás és megoldás kell. Személy szerint én nem a betiltás pártján vagyok, én azt gondolom, hogy az egészet drasztikusan optimalizálni kellene (vannak már erre fejlesztések folyamatban...), főleg, ha azt várjuk, hogy nagyobb szerepe legyen ezeknek az eszközöknek a gazdaság működtetésében!

Visceroid 2018.03.05. 12:51:24

"AZONNAL BEKENE TILTANI AZ EGESZET."

Ja, az illegálist tevékenységekkel együtt...:)

benzol 2018.03.05. 13:27:50

"... 1 és 4 gigawatt (óránként) közötti energiát emészt fel, a napszaktól függően.. "
1. A gigawatt eleve időegységre vonatkoztatott mennyiség, nincs értelme azt írni, hogy óránként (GJ/s/h?)
2. A gigawatt nem az energia hanem a teljesítmény mértékegysége, az energia GWh (vagyis gigawatt*óra)

bobijub 2018.03.05. 14:09:37

@Kriptoszövekény: az egésznek a matekja eredményezi azt, hogy egy tranzakció átlagos energiaköltsége ötezerszer annyi, mint egy szokvány hitelkártyás tranzakció költsége. de a hitelkártyatranzakció önmagában nem jöhetne létre, ha nem lenne körépakolva-alápakolva-fölépakolva-mögépakolva-mellépakolva-elépakolva az egész hagyományos bankrendszer és a jelenlegi elektronikus bankrendszer teljes infrastruktúrája. és mint ahogy a trehány gondatlansággal összeállított legújabb piketty produktumnál, ebben az esetben is igen tágan lehet játszadozni azokkal a lehetőségekkel, hogy mit számítunk hozzá a tranzakció költségéhez a teljesen egyértelmű közvetlen költségeken felül, de azért az ötezres szorzót nehéz egyedi értelmezésekkel játszadozva a visszájára fordítani.

bobijub 2018.03.05. 14:12:43

@FILTOL: bitbatka, hehehe ez jó, ápvótolnám, de inkább legyen bitfabatka, mer' a bitbatkával olyan szót használunk, amivel a jelenlegi állapot szerinti összes számlákat is lebecsmérlő szót használunk, hiszen már a teljesen hagyományos értelemben vett pénzek is többnyire bitben élnek.

ételizésítő 2018.03.05. 14:25:24

Vajon hány bitcoin lehet egy helyesírási szabályzat meg egy magyar nyelvtan tankönyv?

Ami a szerzőre kurvára ráférne.

Mindjárt a címben pl. miért nagybetű a paksnyi, ami egyébként melléknév a -nyi képző miatt?
Cikiii...

Girhes Joe 2018.03.05. 14:51:20

@bobijub:

És akkor még nem említettük, hogy a kézpénzkezelés milyen horror összegeket, és ezzel együtt természeti erőforrást emészt fel, hiszen fizikailag le kell gyártani, tárolni, szállítani - itt most persze ne a nagyi bugyellárisára gondoljunk, hanem mondjuk egy nagyobb bolt kasszaállományára. Csak épp nagyon ügyesen el vannak dugva a költségek, és így előáll az a tökéletesen abszurd helyzet, hogy az átlagpolgár számára olcsóbb a készpénzhasználat, pedig a valós ráfordítást nézve kb. 10-szer annyiba kéne kerülnie, mint a csak biteket mozgató bankkártyahasználatnak.

Ettől persze még tény, hogy a bitcoin értelmetlenül energiapazarlóan működik, de ez nem azért van, mert elektronikus, hanem azért, mert brutálisan redundánsra van tervezve a rendszer. Gyakorlatilag a világ összes BTC használója könyveli a világ összes BTC tranzakcióját...

Girhes Joe 2018.03.05. 14:53:02

@Girhes Joe:
sorry, kéSZpénz, de valójában kéZpénzként se értelmetlen. :D

JFK-alapítótag 2018.03.05. 20:16:28

@nniicckk: Nyílvánvaló, hogy téged sem az eszedért szeretnek.
/ én üzemeltetek teljes csomópontot, teljes energiaigénye 17 W.
Bányászattal nem foglalkozok.
A bitcoin blokklánc jelenlegi mérete amely az összes tranzakciót tartalmazza az indulásától: 182 Gigabyte /

A többiek kedvéért:

1) "Gyakorlatilag a világ összes BTC használója könyveli a világ összes BTC tranzakcióját..."
Hülyeség.
Jelenleg 10498 teljes csomópont fut a Bitcoin hálózaton.
A mobilokon hogyan oldják meg a 182 Gb tárolását?

2) " Elmeletileg hamis tranzakciok ezreivel tul lehetne terhelni, meg lehetne benitani a rendszert, ..."
Hülyeség.
Próbáld meg. Küldjél nekem a csomópontomra egy hamis tranzakciót.
A teljes csomópont egyik feladata, hogy a bejövő tranzakciókat ellenőrizze, és a rendben lévőket továbbítsa a többinek.
Amint észleltem a hamis tranzakciódat akkor nem azt továbbítom, hanem az IP cimedet a feketelistára. A többiek meg kapásból kivágnak mint macskát szarni.

Gábor Károly 2018.03.07. 04:19:48

Sejtettem, hogy ez van, mert ismerek valakit aki 3 évig bányászott otthon, és télen a pc-k által termelt hő fűtötte a lakását. Mostanság nagyon foglalkoztat a Bitcoin téma, olvastam egy másik blogbejegyzést is ma: univerzio.blog.hu/2018/03/06/bitcoin_egyszerre_uttoro_es_nagy_riziko
süti beállítások módosítása