Blockchain, Kriptovaluták

Kriptoszökevény

Kriptoszökevény

Arcok és arctalanok a blokklánc körül

A blokklánc és a kriptovaluták már nem csak egy undergound mikrokultúra, több fontos szereplő is szerepet játszik az ökoszisztémában, érdekes történetekkel.

2018. február 13. - Kriptoszövekény
A blokklánc technológiák és a kriptovaluták most már 9 évesre nyúlt "történelmében” megjelentek már hősök, bukott angyalok, lettek megmondó emberek és bátor vállalkozók, akik nagy vagyonokat hoztak létre szinte a semmiből ebben az ökoszisztémában. A teljesség igénye nélkül röviden bemutatom néhányukat.

 

Satoshi Nakamoto satoshi.jpg
Egy pszeudó identitás, akinek a valódi kilétét (ha egyáltalán egyetlen személyről beszélünk)  nem ismerjük. Akinek japán a neve, britt nyelvtannal és szóhasználattal írt és egy német e-mail címről kommunikált. Gyakorlatilag ő a bitcoin megalkotója, ő publikálta a működési elvét 2008 októberében, majd indította el a rendszert 2009 januárjában. 2011 végén Satoshi eltűnt és a közösségre hagyta a rendszer további fejlesztését.
Nick Szabó
nickszabo.jpgSokak szerint Satoshi Nakamoto, ami természetesen nem bizonyított (sőt ő tagadja), de tény, hogy már 1998-ban publikált elméleteket egy decentralizált devizáról, amit ő “bit gold”-nak nevezett és aminek az elve nagyon hasonlított a bitcoin működésére. Amúgy Nick kriptográfus, de jogi végzettsége is van. Ő alkotta meg az “okos szerződés” fogalmát is. Szóval mindegy is, hogy ő ki, de az biztos, hogy a gondalatai hatással vannak a technológiára. Ja és persze, a vezetékneve, a magyar gyökerekre utal…
Vitalik Buterin
vitalikbuterinprofile.jpgHa Nick Szabó az az ember, aki először alkalmazta a blokklánc technológiát fizetésre a korai szakaszban, akkor Vitalik az, aki valójában ezt skálázhatóvá tette az Ethereum megalkotásával. Mindössze 19, azaz tizenkilenc éves volt, mikor az Ethereum koncepcióját és technológiáját megalkotta. A mai napig ő az Ethereum egyik motorja és egy fontos “megmondó ember” az egész ökoszisztémában.
Marc Andreessen
marc_andreessen.jpgMarc nem ma kezdett izgalmas technológiákkal foglalkozni… Az első széles körben használt böngésző (Mosaic) egyik megalkotója volt, illetve később a Netscape egyik alapítója is lett. Miután (főleg a Microsoft aktív támogatásával) kinyírták a Netscape-et, tulajdonosa lett az Andreessen Horowitz nevű befektetési alapnak. Ez az alap kiemelkedően sikeres volt. Korai fázisban fektettek be többek között a Facebookba, a Twitterbe, a Zyngába, az Airbnb-be és a Foursquare-be. 2013 óta fektet be blockchain alapú startupokba, mint pl. a Ripple vagy a Coinbase.
Gavin Andresen
gavin_andresen.jpg

Andresen karrierje elején 3D grafikus szoftverekkel foglalkozott. 2010-ben fedezte fel magának a Bitcoint, és a közösség aktív tagja lett. 2012 és 2014 között ő volt a vezető fejlesztő, ő hozta létre a Bitcoin Alapítványt, ami gyakorlatilag a technológiai fejlesztésekért felel. Miután a vezető fejlesztői pozícióból visszavonult, továbbra is aktív és fontos véleményformáló maradt
Charlie Shrem
charlie_shrem_2013.jpgCharlie a Bitcoin alapítvány egyik alapítója volt és 2011-ben ő hozta létre a BitInstant nevű céget. Ez a cég az egyik első olyan cég volt, ami viszonylag egyszerűen lehetővé tette, hogy Bitcoinnal fizessenek. Ide több később fontos szereplő (Roger Ver és a Winklevoss Capital) is befektetett. Néhány év múlva a cégnek csúnya vége lett, mivel a tevékenységét bezárta 2013 júliusában, 2014-ben Shremet letartóztáttak és 2 évre elítélték, mert állítólag segített pénzt mosni a hírhedt Silk road nevű fekete piaci oldal ügyfeleinek. Szabadulása óta Charlie továbbra is a kriptovaluta közösség környékén dolgozik.
Roger Ver
roger_ver.jpgVer is ült börtönben 10 hónapot, bár ő még jóval a kripto éra előtt, illegálisan petárdákkal kereskedett nagy mennyiségben. Később 2011-től a már említett BitInstant mellett számos más startupba fektetett (Ripple, Blockchain.info, Kraken). Most is nagyon aktív tagja a közösségnek, számos esetben fejti markáns véleményét. 
Tyler és Cameron Winklevoss
the_winklevoss_twins.jpgIkrek. A Harvardra jártak és indultak a 2008-as olimpián evezésben. Ők voltak azok, akik először alkalmazták Mark Zuckerberget arra, hogy kifejlessze a tervezett közösségi oldalukat (Connect U). Az ötlettel Mark utána továbbált és megalkotta a Facebookot, amiből jogi procedúra és peren kívüli egyezség lett. Ebből szereztek némi kápét, amit leginkább különböző kripto startupokba, illetve bitcoinba fektetettek. A Forbes bitcoin milliomos listán előkelő helyen vannak.
Mark Karpeles
markkarpeles.jpgŐ is korán a Bitcoin közelépbe került, egyik alapítója volt a Bitcoin alapítványnak. Később megszerezte az irányítást az akkori legnagyobb kripto tőzsde az Mt. Gox felett, ami 2014-ben botrányos módon csődbe ment, sokan elvesztették az ott tárolt coinjaikat. Karpeles is ült, de jelenleg szabad lábon van és Japánban él.
John McAfee
john_mcafee.jpgŐ a megalkotója a sokunk által ismert McAfee antivírusnak, majd a róla elnevezett cég alapítója. Eltekintve a vírusölő szoftver nagy sikereitől, később neki is lettek zavaros ügyei Közép-Amerikában (Belize), ahol állítólag designer drogokat gyártott, engedély nélkül birtokolt fegyvereket. Az utóbbi néhány évben őt is elkezdte foglalkoztatni a kriptopénzek világa, olyannyira, hogy le is mondott a McAfee vezérigazgatói posztjáról. Szerinte 3 éven belül a Bitcoin ára 500.000 dollár körül lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptoszokeveny.blog.hu/api/trackback/id/tr2513665380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása