Blockchain, Kriptovaluták

Kriptoszökevény

Kriptoszökevény

Miért ilyen volatlilis a kriptodevizák piaca?

Vajon mi az oka, hogy fel le ugrálnak az árfolyamok? Vagyonok keletkeznek és tűnnek el heteken belül...

2018. március 09. - Kriptoszövekény
Azt gondolom, ahhoz, hogy valóban használatba vegyük a kriptodevizákat, mindenek előtt stabil árfolyamra lesz szükségünk. Ha én egy hagyományos (fiat) devizában kapom a fizetésemet, akkor nekem mindig is kockázat lesz, hogy adott napon 10% többért vagy kevesebbért tudok bitcoint venni egy tranzakcióhoz vagy akár tranzakciókhoz. Hogy ebben tartsam a pénzem, amit a hónap során el szeretnék költeni a megélhetesemre, peidg még nagyobb kockázatot jelent. Ha én kereskedő vagyok és mondjuk dollárért veszek árut, azt kockázat bitcoin-ért értékesíteni, mert futok egy árfolyam kockázatot, aminek a mozgása ráadásul sokszorosa a hagyományos devizák közötti keresztárfolyamoknak (nyilván hagyományos külkereskedelemben is van kockázat, de jelentősen kissebb).
volatility2.jpg
Több érdekes elemzést is olvastam arról mostanában, hogy miért óriási ez a volatilitás. 
Mindenek előtt nagyon fontos, hogy az egyéb befektetési eszközök mögött azért jellemzően van valamilyen fundamentum. Akár egy nyersanyag, akár egy ingatlan, akár egy vállalat nyereség termelő képessége vagy ha egy devizáról beszélünk, akkor az adott ország gazdasági ereje. A kriptovaluták esetében ilyen nincs. Ezeket az eszközöket arra kéne használni, hogy olyan tranzakciókat bonyolítsunk le velük, amiknek reálgazdasági vonzata is van. Ehelyett a legtöbben arra használják, hogy az árfolyam ingadozásra spekulálnak.
Fontos még, hogy ez a piac szabályozatlan és nincsenek stabil nagy intézményi befektetők a háttérben. Csak összehasonlításképpen a FOREX piacon naponta több, mint 5.000 milliárd dollárnyi tranzakció van, a kriptovaluták piacán pedig kb. 20 milliárd dollárnyi. Emiatt a volumen miatt, nagyobbacska befektetők már elég ügyesen tudják manipulálni a kriptovaluták árfolyamát. És feltehetően teszik is, a pillanatnyi érdekeiknek megfelelően. A szabályozás és a felügyelet hiánya ráadásul még inkább vadnyugatibbá teszi a viszonyokat.
Végül, amit még érdemes megemlíteni, hogy nagyon sok tőzsde és kereskedési rendszer létezik erre az amúgy globálisan nem óriási forgalomra. Ráadásul nem is annyira integráltak még ezek a piacok, mint az egyéb tőkepiacok, hogy egymás rezdüléseit olyan könnyen átvegyék. Így elég sok helyen van keresleti és kínálati könyv nem túl nagy volumenekkel, ezért egy-egy nagyobb megbízás könnyen meg tud borítani egy-egy kisebb, vagy akár közepes forgalmú piacot is.
Jelenleg a vízcsapból is a kriptodevizák szabályozása folyik, ha ez megtörténik, akkor megjelenhetnek az intézményi befektetők, koncentrálódhatnak a piacok és végre lehet használati értékük is a kriptodevizáknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptoszokeveny.blog.hu/api/trackback/id/tr1013727350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása