Blockchain, Kriptovaluták

Kriptoszökevény

Kriptoszökevény

Nemsokára jön a Facebook és a Google coin

Fognak reagálni a nagy Internetes cégek a blokklánc technológiára? Adoptálják vagy elutasítják?

2018. március 17. - Kriptoszövekény
Szerintem sokan szeretnék a blockchaint olyanra használni, amire egyszerűen nem alkalmas és olyan kezdeményezesekre szednek össze dollármilliókat, amik eleve bukásra vannak ítélve. De ez a technológia nagyon ígéretes és több terület működését tudja alapvetően megváltoztatni. A megosztott főkönyv technológiája a legjobb hiteles nyilvántartások vezetésére (bármilyen állami nyilvántartás, egészségügyi, pénzügyi adatok). Ezen belül is a lojalitás programok és az olyan cégek, akiknek saját ökoszisztémájuk van, különösen érdekeltek lehetnek blokklánc alapra valamilyen saját coin kibocsátásában, amivel az ő saját köreiken belül tudnak akár keresni is ilyen coinokat a felhasználók, de tudnak ezzel további szolgáltatásokat is vásárolni.
fb_coin.jpg
Több új lehetőséget is kinyit a technológia, amit eddig nem feltétlenül használtak ki teljes mértékben ezek a cégek. Pl. ha végignézed a youtube-on a reklámot, akkor kapsz mondjuk fél centnyit a "google coinból". A kellő mennyiségű token összegyűjtése (vagy hagyományos valutából történő megvétele) után pedig elő tudsz fizetni pl. egy google felhő szolgáltatásra vagy adwordsben hirdetheted érte a saját termékedet.
Van itt egy kis gond, amit viszont ezek a cégek nem szeretnének és azt gondolom néhányan ezen kicsit fenn is akadnak. Ők azt szeretnék, ha a házon belül “megkeresett" coinok házon belül maradnának. Hogy akadályozod meg, hogy az általad juttatott coinokat ne adja el mondjuk egy szupermarket hűségpontjaiért, ahol joghurtot vesz? Hogy éred el, hogy Nálad használja fel, és valóban lojalitást okozzon, visszatérjen és a Te szolgáltatásodat vegye igénybe? Technikiailag valószínűleg nehezíteni tudod azt, hogy ne “kereskedjen” vele, de megakadályozni nem. Ez a hagyományos hűség rendszerekben is így van pl. ha van Smart pontod és a haverod azt mondja, hogy ő akar ezért valamit venni, Te simán kérhetsz pénzt érte és elmész vele megvenni a Te pontjaidat használva. Nem kényelmes, de elvileg működhet! Szerintem ezeknek a cégeknek nem kell szükségszerűen tartaniuk ettől. Mivel ők állnak a coinok mögött, végül az ő szolgáltatásaikra kerül ez elköltésre (mivel leginkább ők fogadják el) vagy az ő ökoszisztémájukon belül marad.
rakutenbarcelona.jpg
A Rakutent mi főleg a Viber tulajdonosaként ismerjük, de a japán gyökerű cég több nagy piacon inkább e-commerce oldalairól ismert, már bejelentette, hogy a lojalitás rendszerét kripto coin alapra helyezi. Mivel a Rakutent az Amazon legfőbb globális versenytársaként szokták emlegetni (nem véletlen, hogy a Rakuten a Barcelona mezszponzora, hiszen globális babérokra tör) ez nyomást fog helyezni a versenytársakra. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan jönnek majd az új Google, Amazon, Apple, Facebook coinok, de előbb utóbb a hagyományos kereskedelmi láncok, és a légitársaságok is blokklánc alapra fogják helyezni a lojalitás rendszereiket.
Úgy látom, hogy többek között ez fogja elhozni a technológia valódi elterjedtségét!

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptoszokeveny.blog.hu/api/trackback/id/tr4413747504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása